Regio’s Letland

Leer hier de verschillende regio’s Letland kennen!

kurzeme

Kurzeme (Kurland)
Kurzeme ligt in het westen van Letland en heeft een lange kustlijn met prachtig witte zandstranden. Hier kunt u heerlijk zwemmen en surfen. Naast de grote havenplaatsen Liepaja en Ventspils zijn er vele kleine vissersplaatsjes die ook zeker een bezoekje waard zijn.Landinwaarts liggen uitgestrekte natuurgebieden, meren, riviertjes en vele oude kurzeme stadjes met (cultuurhistorische) bezienswaardigheden. Het landschap is afwisselend vlak en heuvelachtig en daardoor uitstekend geschikt voor prachtige wandelingen en mooie fietstochten. Bovendien kunt u ook allerlei andere outdoor activiteiten doen!  In de zomermaanden worden overal in Kurzeme festivals en evenementen georganiseerd.

vidzeme

Vidzeme
Vidzeme is de noordelijke regio van Letland en heeft een zeer gevarieerd landschap: uitgestrekte bossen, glooiende heuvels en enorme moeraslanden. Daarnaast heeft Vidzeme ook een onbedorven kustlijn met rustige en prachtige stranden.

De stad Sigulda wordt vaak als uitvalsbasis gebruikt omdat de stad gemakkelijk vanuit Riga te bereiken is en omdat er veel te zien en te doen is in de omgeving. Het Gauja vidzemeNationale Park heeft een overweldigende natuur  waar u ook vele outdoor mogelijkheden heeft.Iets verder naar het noordoosten ligt Cesis, een typisch Letse stad met een middeleeuwse sfeer en gaat u even terug in de tijd.In de winter is bij sneeuw langlaufen mogelijk en op verschillende heuvels in Vidzeme kan worden geskied.

latgale

Latgale
Latgale is de oostelijke regio van Letland. De cultuur van de buurlanden, met name Rusland is hier duidelijk merkbaar. Vaak wordt er meer Russisch dan Lets gesproken in Latgale.De regio Latgale kenmerkt zich door de vele meren en wordt dan ook wel ‘Letlands merengebied’ genoemd. Dit biedt geweldige mogelijkheden om te zwemmen, zeilen,latgale surfen, kanoën en te vissen.Bij het beeld van Latgale horen de verschillende godsdiensten en vele kerken: Luthers, Rooms Katholiek en Orthodox. De beroemde Aglona Baseliek trekt jaarlijks duizenden bedevaartgangers. In 1993 sprak de paus de mensen toe toen hij deze basiliek bezocht.De regionale hoofdstad is Daugavpils, na  Riga de grootste stad van Letland.

zemgale

Zemgale
Zemgale is de zuidelijke regio van Letland. Het is een langgerekte regio, grenzend aan Litouwen. Het is een landbouwregio met vele rivieren die het land doorkruisen.Zemgale is zeer rijk aan kastelen, landhuizen en prachtige paleizen. Het meest spectaculaire paleis is ongetwijfeld het Rungale paleis. Het paleis heeft 138 kamers en is gerestaureerd, zemgale voornamelijk in Rococo stijl. Rondom het paleis ligt een enorme en prachtige tuin in Barok stijl.